Kind van God, om van te houden en voor te zorgen

Lennard

Zeewolde,

You were not a mistake, for all your days are written in my book.

God

Steek een kaarsje aan

Dit monument is gemaakt door Petra Walinga

Herinneringen aan Lennard

Het verhaal van Lennard

Lennard is geboren op 24 juni 2002, thuis, na een normale zwangerschap.
Meteen na de bevalling was duidelijk dat het ‘niet goed’ was met Lennard, hij had meer lichamelijke afwijkingen en we moesten meteen naar het ziekenhuis.
De artsen vermoedden een chromosomen afwijking, en vertelden dat we ons er op moesten voorbereiden dat Lennard niet ouder zou worden dan 10 maanden, eerder overlijden zou ook kunnen.

Lennard is veel ziek geweest en we hebben vaak afscheid van hem moeten nemen. Door zijn aandoeningen en ziek zijn hielden we er altijd rekening mee dat hij onverwacht zou kunnen overlijden.
Lennard bleek inderdaad een chromosoom afwijking te hebben, maar een andere dan de artsen hadden vermoed. Hierdoor veranderde de prognose van 10 maanden en was onduidelijk wat zijn levensverwachting was.
Hoewel we in de eerste maand van zijn leventje al dachten dat hij zou overlijden, kwam hij er weer bovenop, en is Lennard veel ouder geworden dan de 10 maanden die de artsen hadden genoemd.
Naast zware periodes waren er ook momenten dat het wel goed ging. Op die momenten was het extra genieten van Lennard.
Wanneer hij niet ziek was, was het een vrolijk ventje en genoot hij erg van samen op schoot zitten, muziek luisteren, en bij goed weer in de tuin zitten of wandelen met de wind in zijn haren.

Hem verzorgen werd steeds zwaarder naarmate hij ouder werd. Gelukkig heeft hij altijd thuis kunnen wonen. Hij ging -als hij niet ziek was- overdag naar een dagcentrum en om het weekeind logeren in het kinderhospice bij Barneveld. Hierdoor konden we de zorg thuis volhouden.
In zijn laatste levensjaar werd Lennard steeds vaker ziek en ging hij steeds verder achteruit.
Op 30 november 2011 is Lennard overleden, op de leeftijd van 9,5 jaar.

Door de komst van Lennard is ons leven veranderd. Naast alle praktische problemen die we tegen kwamen door het vele ziekenhuisbezoek en het daarnaast draaiende houden van het gezin met nog drie kinderen, werd ook de kijk op het leven anders, veel dingen werden relatiever, leven bij de dag werd een must. Niets leek meer vanzelfsprekend en plannen maken was niet meer aan de orde.
Hoewel het vaak verdrietig was wat we zagen van het lijden van Lennard, heeft het ook veel moois gebracht. Er stonden veel mensen om ons heen, praktisch, maar ook door gebed.
Van Lennard hebben we geleerd hoe het is om er gewoon te mogen zijn, en dat dat genoeg is.
Dat God altijd zorgt, ook al zijn de omstandigheden uitzichtloos voor jou als mens. En dat hij een plan heeft met ons leven, ook met het leven van Lennard, ondanks beperkingen en ziekte.
Lees het volledige verhaal

Deel dit monument met vrienden, familie, kennissen: