Voor altijd in ons hart

Femmie Koning-Dolstra

Kalenberg , Oldemarkt,

Doe wat je wilt gekletst wordt er toch

Steek een kaarsje aan

Dit monument is gemaakt door Bela Koning

Herinneringen aan Femmie Koning-Dolstra

Het verhaal van Femmie Koning-Dolstra

Al jong geïnteresseerd in het leren en ontwikkelen. Op de lagere school al zo'n talent, dat de directeur van school haar ouders ging vragen of Femmie mocht doorleren. Ze mocht zelfs nog een jaar langer op school blijven om nog meer kennis tot zich te nemen.
6 jaar oud kon ze al sokken breien. En stopte ze de sokken. Veel gezorgd voor haar jongere broers en zus. Ze ging al jong uit werken om het gezin bij te staan.
14 jaar jong ontmoette ze Albert en ze zijn voor altijd bij elkaar gebleven. Samen op de scooter op vakantie. Soms haar broers mee en met zijn drieën op 1 brommer overnachtten in een jeugdherberg.
Ook toen Femmie uit huis was kreeg ze veel aanloop van haar broers. Die haar altijd wisten te vinden en die ze met raad en daad bijstond. Voor haar oma Femmigje maakte ze kleding op maat en deed hier het huishouden.
Femmie trouwde in 1961 in de kerk in Kalenberg met haar Albert. Hierbij waren alle zondagsschoolkinderen aanwezig. Femmie was leidster van de zondagsschool in Kalenberg.
Tijdens hun huwelijk heeft Femmie veel gehandwerkt. Ze breide en naaide al haar kleding volgens de laatste mode. Ook spon ze zelf haar garen. Eerst breide ze met de hand, maar later ging ze ook met de breimachine aan de gang. Prachtige kleding maakte ze. Zo precies en perfectionistisch als ze was. Soms had ze een kledingstuk af en vond ze dat er iets niet helemaal goed was gegaan. Anderen zagen het niet, toch wilde ze het dan niet afmaken en rafelde ze het zo weer af.
Lieve moeder van drie kinderen, Wendy, Bela en Jennifer. En soms in vakantietijd kwam Farida uit Parijs in het gezin. Drukke tijden, ook veel gezorgd voor hulpbehoevende familie. En trotse oma van Jayden, Micha en Pieter.
Muziek was erg belangrijk voor Femmie. Was het niet mogelijk om bij het muziekkorps te gaan, toch ontwikkelde Femmie een brede interesse voor bijna alle muzieksoorten. Eerst luisterde ze muziek, later ging ze een eigen muziekprogramma voor dementerenden in Steenwijk maken. Ook dit werd weer tot in de puntjes verzorgd. Voor ieder wat wils. Femmie maakte een muziekboekje erbij met prachtige oude gedichten, poëziealbumversjes en vertaalde songteksten erin. En wat deed ze hiermee goed voor zovelen. Mensen kwamen in zondagse kleding met parels om en straalden van oor tot oor. Ook mensen die nooit meer communiceerden bleken gevoelig voor haar muziek en zongen soms mee.
Taal. Femmie kon genieten van taal en gedichten. En nam alles gretig tot zich. Iedere spellingwijzing werd eigen gemaakt. En ook engels werd geleerd. Ze haalde haar engelse examen met vlag en wimpel. Spreekwoorden en gezegdes werden overal opgezocht. Maar ook prachtige gedichten uit alle tijden en verschillende talen.
Femmie ging ook op dansles samen met haar broer Roelof. Ze genoot ervan en ging naar dansavonden.
Het meest typerende voor Femmie is, haar karakter. Een warme, gevoelige, liefdevolle vrouw. Die voor ieder kind of hulpbehoevende volwassene een plek had om te praten of te verwarmen. Soms door een bezoek of door een prachtige passende kaart. Ze heeft velen hiermee extra gesteund in hun verdriet.
In 2021 kreeg Albert Koning een koninklijke onderscheiding voor o.a. het werk dat hij samen met zijn vrouw Femmy deed voor de gemeenschap en het muziekprogramma.
Lees het volledige verhaal

Levensloop
Femmie Koning-Dolstra

Geboren

10-05-1939
Geboren in Kalenberg in het ouderlijk huis

Albert Koning

15-09-1961
De huwelijksvoltrekking vond plaats in de kerk in Kalenberg. Onder de genodigden waren de zondagsschoolkinderen waaraan Femmie zondagsschool gaf.

Geboorte Wendy

08-07-1970
Bekijk volledige tijdlijn

Deel dit monument met vrienden, familie, kennissen: